Preskoči na glavni sadržaj

Danijel Jerković - "U sjeni vrtnje"

Naizgled sretna obitelj nađe se pred kušnjom vremena. Leon je vrhunski odvjetnika, uspješan je i tražen u svome poslu kojemu vrlo pedantno i predano pristupa te smatra kako tu nema mjesta kompromisima. Voli suprugu Mariu, liječnicu koja je uvjerena da je ostvarila sve svoje snove, ali sasvim je sigurno kako njih dvoje imaju premalo vremena jedno za drugo. Sretnih je trenutaka sve manje, a problema i laži sve više. Zaveden lažima, Leon prihvaća slučaj pranja novca i krijumčarenja droge ni ne sluteći kakva se pozadina krije iza te priče. Podmičivanja, spletke i intrige bacit će loše svjetlo na Leonove više suradnike te dovesti njihovu odvjetničku tvrtku na rub ponora. Da bi stvari bile još gore, jedan trenutak Leonove slabosti pretvoriti će idilu obitelji Lajtman u pravi pakao.

Isprepliće se tu i priča koja ruši sve granice razuma, sasvim obično putovanje na seminar pretvoriti će Leniju život u pravu noćnu moru. Jedno krivo skretanje odvest će ga u vrlo čudan zaselak gdje ništa nije onako kako bi trebalo biti. Sretna sredina izgleda toliko divna da postaje nemoguća, a kada upoznaje jednog od stanovnika toga grada shvaća kako se snalazi u bezizlaznoj situaciji. Nadasve sumnjivo mjesto u kojemu kiša još nikada nije padala i sjena ne prati vaše tijelo postaje vrlo jezovito ako tome pridodamo stanovnike koji izgledaju potpuno drugačije nego što ih Leni vidi i pričaju sve osim istine.

„U sjeni vrtnje“ psihološka je drama obitelji uvučene u vrtlog karijera, a vrlo osebujna triler radnja držat će vam napetost do samoga kraja. Mračne priče prate svakog od spomenutih likova, pa dok se Maria bori sa krivnjom zbog nestanka brata i činjenice kako joj je brak uništen, Leon pokušava preživjeti vlastite strahove. Hoće li snaga tijela i duha biti dovoljne da se nađe spas i stvari postave na pravi put? Hoće li Leni naći izlaz iz ukletog gradića ili se prepustiti njegovim misterijima?

Roman je pisan jako slojevito i karakterno, a slikoviti opisi vjerno će vam predočiti strah i borbu likova, ali i povremeno utjerati strah u kosti. Ova snažna priča potaknut će vas na brojna razmišljanja o svrsi vašeg postojanja, o ljubavi i predanosti te o željama i mogućnostima. Autor nam vješto daje do znanja kako je najvažnije cijeniti ono što imamo, a ne žaliti kada to izgubimo.

Priča me već na samome početku totalno uvukla u radnju, velika doza misterije stalno se vrzma po stranicama i neobjašnjive priče likova do samoga kraja ostat će tajne. Odličan roman koji svojom napetom radnjom vješto potiče na čitanje, a iščekivanje će vas natjerati da knjigu ne ispuštate iz ruku.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije