Preskoči na glavni sadržaj

Camilla Lackberg- "Zlosretnik"

U izdanju V.B.Z. online bookshop & club

Inspektor Patrik ima pune ruke posla, posla koji voli raditi, ali kad se u svega par dana dogode dva smrtna slučaja potpuno neobjašnjivih razmjera, u Patriku se probude davno potisnute sumnje. Novo pridošla policajka Hanna, superambiciozna i sa potpuno drugim pogledima na svijet u odnosu na Patrika, već prvoga dana suočena je sa tragičnom smrću vlasnice trgovine. Hanna vrlo profesionalno pristupa istražiteljskom poslu iako u sebi krije mnoge potisnute osjećaje, a problemi vezani uz prošlost njenog supruga Larsa pretvaraju joj užurbanu svakodnevicu u pravi kaos.

Iako na prvi pogled izgleda kako je Marit, vlasnica trgovine doživjela prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju, malo dublje proučen slučaj pokazuje kako je ona zapravo ubijena, a sumnje odmah padaju na njenog bivšeg muža koji se vrlo javno protivio načinu života svoje bivše supruge sa novom životnom partnericom. Tko je ubio Marit ostaje jako dugo nepoznanica jer u toku istrage dogodi se još jedno ubojstvo koje istragu Maritine smrti baca u sjenu.

U toku je snimanje reality showa, a svi redom sudionici su na neki način društveni problem stavljen u jednu jako gledanu emisiju. Alkoholičari, partijaneri, pjevačke zvijezde u usponu, ljudi sa trajno oštećenom psihom koji se režu čim situacija zagusti i jedna silikonska ljepotica koja ni manje ni više nego biva ubijena. Strašan čin ubojstva cijelu će tu situacije oko emisije učiniti redateljima još primamljivijom, a sudionike psihički slomiti.

Tko je ubio Marit i Barbie? Jesu li njihova ubojstva povezana ili samo slučajni odabir? Postoji li navodni serijski ubojica i kakvu mračnu tajnu on skriva?

„Zlosretnik“ je odličan psihološki triler sa mnoštvom isprepletenih i vrlo slojevito ispričanih priča, a nemili događaji vidno potresaju kako likove tako i čitatelje. Ova priča daje nam nevjerojatan uvid u psihu ubojice i žrtve te kakve se mračne tajne kriju u pozadini njihovih priča. Svakodnevni problemi likova isplivati će na površinu u vrlo nezgodnom trenutku te time povećati misterij kod čitatelja.
Štivo je vrlo čitko i bez ikakvih problema pročitat ćete priču dok okom trepnete. Priče likova intrigantne su i zanimljive, a dijalozi oštri, i dok se kroz roman postavljaju brojna pitanja čitatelji će u trnu biti uvučeni u radnju te i sami pokušati shvatiti što se to krije u glavama ubojica.

Švedski su trileri svima omiljena tema pa tako i meni, a Camilla je svojim serijalom o inspektoru Patriku Hedstromu zaintrigirala brojne čitatelje. Mašta joj nema granica, a vrlo je zanimljiva činjenica kako je u svoje priče ponekad uvukla i ljude iz njenog stvarnog živote te im dodijelila fikcijske uloge. „Zlosretnik“ je četvrta knjiga iz serijala psiholoških trilera, a glavni lik svake knjige je već spomenuti inspektor Patrik, ali isto tako važno je za reći kako se svaka od tih knjiga može čitati i zasebno jer svaka od njih prati druge slučajeve sa kojima se Patrik hvala u koštac.
Moja velika preporuka za ovaj roman koji će vas ostaviti bez daha, a maštu uzburkati do ludila.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije