Preskoči na glavni sadržaj

Jane Shemilt- "Kći"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Roman „Kći“ napeta je i intrigantna priča o nestanke najmlađe kćeri iz obitelji uspješnjih liječnika. Majka Jenny liječnica je opće prakse, uvučena u užurbani ritam života. Veliki dio dana radi, a u slobodno vrijeme bavi se slikanjem. Djeca su joj več skoro pa odrasli ljudi i budući da teško dopire do njih, ona ostavlja po strani njihove probleme praveči se da isti ne postoje. Suprug Ted je neurokirurg i dane provodi u bolnici, skoro nikada ga nema doma, ali Jenny to prihvaća i smatra kako je to sasvim normalno.

Jedne večeri, njihova se kći Naomi nije vratila kući nakon predstave i tu se njihova lažna obiteljska idila počinje raspadati i tajne polako dolaze na vidjelo. Kći im je nestala, a nitko ne zna gdje je dok policija bezuspješno traga za njom. Je li oteta, silovana, ubijena? Mjeseci prolaze, obitelj strepi da je upravo taj najgori mogući scenarij u pitanju, ali Jenny čak ni nakon godinu dana ne odustaje od potrage za Naomi iako se trag več odavno ohladio.

Jenny će saznati šokantne tajne koje krije njena obitelj i malo pomalo slijedit će tragove koje joj je Naomi ostavila. Hoće li Jenny nači svoju kći i u kakvim okolnostima, saznajte sami u ovom intrigantnom romanu punom neizvjesnosti.

Ponekad je roditeljska ljubav toliko snažna da postane opsesivna, a ponekad ni sav trud da se približite svome djetetu nije dovoljan da vam dijete otkrije svoje tajne naume. Jenny me na neki način razočarala u ulozi majke jer smatram kako nije dovoljno vremena posvećivala svojoj djeci pa su se iz tog razloga djeca distancirala od nje. A hoće li Jenny shvatiti kako je pogriješila kada uvidi da su joj djeca upetena u sumnjive radnje, kriminal, tajne veze, opijanje i drogiranje ili će i dalje oči čvrst zatvarati pred problemima? Brak joj je u opasnosti, muž se vješto skriva iza paravana bolnice, a djeca joj lažu, slomljena je i ne zna kako dalje.

„Kći“ je vrlo pametno štivo koje ukazuje na brojne probleme unutar obitelji i pomanjkanju komunikacije koje dovodi do raspada cijele situacije i stvari izmiću kontroli, a pravu vrijednost obitelji shvaćamo tek kada to nažalost bude prekasno. Ova napeta priča sa neočekivanim završetkom potaknut će vas na brojna razmišljanja i dugo ćete je pamtiti.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije